Тури по Україні
 
 

розгорнути | згорнути

   
Тури по Західній Україні  Фірма
Тури по Західній Україні  Контакт
Тури по Західній Україні  Відправити запит
Тури по Західній Україні  Реєстрація
Тури по Україні  Відгуки
Тури по Україні  Договір
 


Львів вірменський

Гарантовані тури
Львів вірменський

Львів вірменський Львів вірменський Львів вірменський
День 1. Львів
Прибуття до Львова. Зустріч на вокзалі з представником фірми.Трансфер в готель, поселення (згідно правилам готелю).
Автобусна оглядова екскурсії по місту (бл. 3,5 годин): залізничний вокзал, костел Ольги-Єлизавети – пам'ятник неоготики, собор Св. Юра – шедевр бароко, головний греко-католицький храм України, найстаріші навчальні заклади міста: «Львівська Політехніка» – один із перших технічних Вузів східної Європи, університет ім. Ів. Франка; Личаківське кладовище, Високий замок – один із найвищих точок міста, де можна побачити місто з висоти «пташиного польоту». Трансфер в готель, поселення (згідно правилам готелю).
Пішохідна екскурсія по старій частині міста: Площа Ринок – серце старого міста, бере свій початок з 14 століття, де всі 44 будинки і міська ратуша – пам'ятники архітектури. Італійський дворик, перлина міста – Латинський собор, який будували майже 100 років, каплиця Боїмів і Кампіанів – усипальниця багатих міщан, Домініканський собор – один із найбільш великих і видатних будівель бароко, де сьогодні можна послухати органну музику, Королівський і міський Арсенали, ансамбль Успенської церкви, Аптека-музей – найстаріша із Львівських аптек, де можна придбати «залізне» вино і купити відомий цілющий бальзам «Вігор». Далі, головна вулиця міста – проспект Свободи, архітектурна перлина Львова і один із найрозкішніших в Європі – Театр опери та балету. Вірменський квартал: Вірмени, вигнані з батьківщини монголо-татарською навалою середини XIII століття і позбавлені державності, знайшли гостинний прихисток на галицькій землі. Одна з найдавніших східних християнських націй (вірмени прийняли християнство на декілька століть раніше, аніж це зробили народи Європи) принесли до Львова разом зі своїми капіталами творчий пошук і бездоганну ремісничу вправність ювелірів, шкіряників і гаптувальників. Та найвправніше вірмени від віків освоїли купецький фах. Торговельні каравани зі східних країн до Європи були майже цілковито вірменською монополією. Вірмени не лише торгували самі, а й постійно обіймали посади торгових перекладачів, через яких здійснювалися контакти усіх іноземних купців у Львові.
Вірменський квартал: Найбільш імовірно, що вірменські поселення на галицькій землі існували вже в Х ст., а князем Данилом Романовичем, в середині ХІІІ ст., вірмени, як вправні будівельники і ремісники, були запрошені для участі в будівництві нового міста, який отримав свою назву від імені сина короля - Лева. В XIV-XVI ст., в період розквіту Польського королівства, вірменська громада Львова продовжувала жити і розвиватися. В забудові вірменського кварталу того часу переважали двох-трьох поверхові споруди. Практично всі житлові будинки були збудовані з каменю, і тільки незначна їх частина - з дерева.
Екскурсія Вірменською вулицею. Тут все дихає історією. На сьогодні на Вірменській вулиці пам'ятники архітектури є будинки №14 і № 21, перебудовані у стилі ампір. Найціннішим пам'ятником житлової архітектури рахується будинок № 20, збудований в ХVI столітті італійським архітектором з Лугано (Петром Італійцем) у ренесансному стилі. Найстаріший будинок на вулиці - це дім № 25, зведений у ХVII столітті, що належить вірменському художнику Христофору Захновичу. Багато вірмен були ремісниками: ювелірами, гончарями, миловарами, граверами, малярами, пивоварами, пекарями та ін. У Львові серед вірмен було багато видатних громадських діячів, вчених, письменників, які стали гордістю не тільки львівських вірмен, але й усієї Галіції: Бартоломей Зиморович (1597-1677 рр.) – львівський бургомістр; Годзимир Малаховський-Налевич (1852-1908 рр.) – адвокат, бургомістр Львова у 1897-1905 рр. Прославилися представники вірменського народу і досягненнями в науці: Теодор Торосевич (1789-1876 рр.) – вчений-фармацевт, першовідкривач мінеральних джерел Моршина, Трускавця, Немирова, Дрогобича, Великого Любеня та інших; Маріан-Флоріан Огончик-Закшевский (1803-1831 рр.) – доктор медицини, психіатр, фармацевт, дослідник мінеральної води "Нафтуся", засновник курорта "Шкло"; Ігнатій Лукасевич (1822-1882 рр.) – винахідник гасової лампи. До сьогодні в різних містах Польщі збереглися музей, пам'ятник, меморіальні дошки, медалі і книги, посвячені його пам'яті. В 1615 році у Львові, Говганессом Карматанянцем, була основана типографія в якій почалося видавництво книг на вірменській мові. Перша друкована книга на вірменській мові, вийшла у Львові у 1616 році і називалася "Псалми Давидові" (сьогодні збережений єдиний екземпляр цієї книги). До цього часу книги на вірменській мові видавалися тільки в Венеції, Парижі, Падуя, Стамбулі і Римі. Вагомий вклад зробили вірмени і в розвитку мистецтва. Видатний піаніст, педагог, диригент. композитор, любимий учень Шопена, один із засновників Галицького музичного товариства, а з часом і консерваторії, Кароль Мікулі (1819-1897 рр.) був вірменського походження. Засновником "Союзу львівських художників-графіків" (1932 р.) і одним із засновників групи художників-авангардистів "Артес" став Людвіг Тирович молодший (1901-1958 рр.)
Рекомендуємо відвідати: Картинну галерею, яка береже роботи вірменських художників: Юрія Шимоновича (бл. 1660-1711 рр.); Яна Рустема (1762-1835 гг.); Александра Августиновича (1856-1944 рр.); Людвіга Тировича-молодшого (1861-1930 рр.) та багато ін.
Вільний час: запрошуємо насолодитися відомими львівськими солодощами і кавою в одній із "кав'ярень" або "цукерень" міста, а також спробувати "еліксир богів" в першій в Україні Майстерні шоколаду. А також відвідати відомі ресторани: Лівий берег, Криївка, Гасова Лампа, Мазох-кафе....
             
Львів вірменський Львів вірменський Львів вірменський
   
День 2. Львів — вірменський: продовження
Сніданок. Участь у щотижневій недільній службі в Вірменському Кафедральному Соборі. Пам'ятка архітектури національного значення у Львові, що належить до Світової спадщини ЮНЕСКО; єдиний храм Вірменської апостольської церкви в Західній Україні; Найстаріша частина собору - східна, зведена в 1368-1370рр.
У 1437 р. дороблено аркаду, в 1630 р. — середню частину. Дзвіниця збудована у 1571 р. відомим львівським архітектором А.Красовським. Розбудова західної частини, з виходом на вул. Краківську, почалася 1908 р. і не була завершена.
У південному подвір'ї, розташованому між вулицею і собором, збереглися рештки старовинного кладовища — намогильні плити, перенесені з інших кладовищ, які датуються ХІУ-ХУІІІ ст. До стіни сусіднього будинку прибудована дерев'яна каплиця у вигляді грота. В каплиці міститься вівтар, що зображає Голгофу. З вулиці у двір ведуть ворота, над ними стоїть статуя Богородиці (автор — Мельхіор Ерлемберґ). Біля її ніг — гербовий лев і дата "1664". Це все, що залишилося від грізної Краківської брами. Коли її зносили, вірмени забрали статую і встановили над ворітьми кладовища.
У східному подвір'ї стоїть колона св. Христофора, поставлена 1726 р. Тут же будинок колишнього вірменського банку, найстарішого у Львові ломбарду.
6 січня 2001 р. відбулося перше після довгої перерви богослужіння у Вірменському соборі. По можливості зустріч з настоятелем собору о. Тадеусом.
 
Тури по Україні Замовити   Тури у Львові Стати Партнером
     
  Подорожі по Україні з © Туроператором Офіт-Сервіс: приймаючий оператор по Україні  

 
Логін



Login :
 
Passwort :
 
       
 
Забули гасло?


 
 

Туры по Украине